Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

749 самозайнятих осіб та 298 юридичних осіб перебувають на обліку у Новопсковській ДПІ

Дата: 30.03.2021 08:28
Кількість переглядів: 634

Фото без описуЗа 2 місяці поточного року 96 платників податків започаткували власну справу

На обліку в Старобільській державній податковій інспекції (далі-ДПІ), Новопсковській ДПІ, Новоайдарській ДПІ та Марківській ДПІ станом на 01.03.2021 року перебувають 23958 платників податків, у т.ч. 16991 самозайнятих осіб та 6967 юридичних осіб.

 Зокрема:

- в Старобільскій ДПІ перебуває на обліку 20169 платників, у т.ч. 14495 самозайнятих осіб та 5674 юридичних осіб;

- в Новоайдарській ДПІ перебуває на обліку 2173 платників, у т.ч. 1372 самозайнятих осіб та 801 юридичних осіб;

- в Новопсковській ДПІ перебуває на обліку 1047 платників, у т.ч. 749 самозайнятих осіб та 298 юридичних осіб;

- в Марківській ДПІ перебуває на обліку 569 платників, у т.ч. 375 самозайнятих осіб та 194 юридичних осіб.

 Із загальної кількості платників податків, які перебувають на обліку в зазначених ДПІ  платниками податку на додану вартість є 300 суб’єктів господарювання, з яких, 261 юридичних та 39 фізичних осіб – підприємців.

Протягом двох місяців поточного року, на облік взято 96 платників податків, у т.ч. 81 самозайнятих осіб та 15 юридичних осіб.

 

Потрібна довідка про доходи? Куди звернутися?

Фізична особа (громадянин України, іноземець, особа без громадянства) для отримання інформації про джерела/суми отриманих доходів подає до контролюючого органу заяву щодо отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (далі – Державний реєстр) за формою № 10ДР (додаток 14 до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків) (далі – Заява).

Для отримання відомостей з Державного реєстру про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків (далі – Відомості):

- громадянин України може звернутися особисто або через представника до головного управління ДПС за своєю податковою адресою (місцем проживання) або до будь-якого головного управління ДПС через державні податкові інспекції, утворені у складі Головного управління ДПС у м. Києві та у складі управлінь, утворених на правах відокремлених підрозділів головних управлінь ДПС в областях у разі, якщо тимчасово перебуває за межами населеного пункту проживання. При цьому громадянин подає документ, що посвідчує особу (після пред’явлення повертається);

- іноземці та особи без громадянства – до будь-якого головного управління ДПС через державні податкові інспекції, утворені у складі Головного управління ДПС у м. Києві та у складі управлінь, утворених на правах відокремлених підрозділів головних управлінь ДПС в областях, пред’являючи при цьому документ, що посвідчує особу, та засвідчений в установленому законодавством порядку його переклад українською мовою (крім осіб, які мають посвідки на постійне проживання або посвідки на тимчасове проживання в Україні).

Представник додає до Заяви довіреність, засвідчену в нотаріальному порядку, на отримання Відомостей, документ, що посвідчує особу такого представника (після пред’явлення повертається), та ксерокопію (з чітким зображенням) документа, що посвідчує особу довірителя.

Якщо довірена особа є іноземцем або особою без громадянства, до документа, що посвідчує її особу, вона додатково додає засвідчений в установленому законодавством порядку його переклад українською мовою (після пред’явлення повертається) та копію такого перекладу (крім осіб, які мають посвідки на постійне проживання або посвідки на тимчасове проживання в Україні).

Відомості видаються в головному управлінні ДПС (державній податковій інспекції, через яку подано Заяву) особисто фізичній особі за умови пред’явлення документа, що посвідчує особу, або її представнику (за умови пред’явлення документа, що посвідчує особу такого представника, ксерокопії (з чітким зображенням) документа, що посвідчує особу довірителя, та довіреності).

Слід зазначити, що згідно з приміткою до Заяви відомості про доходи накопичуються у Державному реєстрі, починаючи з 01 січня 1998 року, відповідно до податкових розрахунків сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, які щокварталу подаються податковими агентами до територіальних органів ДПС. Інформація про доходи за останній звітний період надається через 50 днів після його закінчення.

Контролюючий орган протягом трьох робочих днів з дня звернення фізичної особи (представника) надає Відомості.

 

Чи мають право СГ, які здійснюють перевезення пасажирів та багажу, проводити розрахункові операції без застосування РРО та/або ПРРО ?

Відповідно до п. 4 ст. 9 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 265) реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмні РРО (далі –ПРРО) та розрахункові книжки (далі – РК) не застосовуються, зокрема, при продажу проїзних і перевізних документів на залізничному (крім приміського) та авіаційному транспорті з оформленням розрахункових і звітних документів та на автомобільному транспорті з видачею талонів, квитанцій, квитків з нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю.

Згідно зі ст. 10 Закону № 265 Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, встановлений Кабінетом Міністрів України за поданням центральних органів виконавчої влади, що забезпечують формування державної економічної політики, формування та реалізацію державної фінансової політики та затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 року № 1336 із змінами та доповненнями (далі – Перелік № 1336).

Відповідно до п. 10 Переліку № 1336 дозволено, зокрема, проводити розрахункові операції без застосування  РРО та/або  ПРРО з використанням РК та книг обліку розрахункових операцій (далі – КОРО) при продажу талонів, квитанцій, квитків з нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю в кіосках та салонах транспортних засобів для проїзду в електротранспорті, на морських і річкових суднах.

Враховуючи викладене, при продажу квитків у кіосках та салонах транспортних засобів суб’єкти господарювання, які здійснюють перевезення пасажирів та багажу, мають право використовувати РК та КОРО, без використання  РРО та/або  ПРРО.   

 

Щодо порядку декларування доходу від ведення сільськогосподарської діяльності

Головне управління ДПС у Луганській області  повідомляє, що з 1 січня 2021 року  триває кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2020 року.

Нагадуємо, що обов’язковому  декларуванню підлягають:

- доходи від продажу (обміну) рухомого та нерухомого майна;

- доходи у вигляді спадщини або подарунку від фізичної особи, що не є членом сім’ї І-го або ІІ-го ступеня споріднення.

- іноземні доходи;

- інвестиційні доходи, тобто доходи від продажу цінних паперів (акцій) та корпоративних прав;

- дохід у вигляді анульованої банком частини боргу за кредитом;

- дохід від оброблення земельних ділянок площею понад 2га;

- доходи від надання в оренду рухомого та нерухомого майна іншій фізичній особі.

Фізичні особи, які самостійно обробляють власні земельні ділянки (паї) загальною площею понад 2 гектари та отримують доходи від продажу сільськогосподарської продукції, та громадяни, які є власниками сільськогосподарської техніки та  надавали у 2020 році  платні послуги  з обробітку землі іншим фізичним особам, але при цьому не зареєстровані як  фізичні особи-підприємці (ФОП), такі громадяни зобов’язані подати  декларації про доходи.

Звертаємо увагу фізичних осіб, що обов’язок щодо декларування доходів, виникає не лише у фізичних осіб, які надають в оренду земельні ділянки (паї) (орендодавці), а у і фізичних осіб, які орендують земельні ділянки (орендарі).

Згідно статті 170 Податкового кодексу України (далі ПКУ)  у разі надання власних земельних ділянок (паїв) в оренду іншій фізичній особі, яка не є суб’єктом господарювання, та отримання доходу у вигляді орендної плати, такі фізичні особи – орендодавці також мають обов’язок стосовно декларування отриманих доходів та сплати відповідних податків і зборів.

Як правило, власники техніки, котрі проживають в сільській місцевості, навесні та восени активно обробляють землю на замовлення, отримуючи доходи без сплати податків. Варто зазначити, що закон вимагає декларувати такі доходи та сплачувати податок на доходи фізичних осіб та військовий збір.

Відповідно до вимог ПКУ доходи від продажу сільськогосподарської продукції, вирощеної на власних земельних ділянках площею понад 2 гектари, доходи від надання власних земельних ділянок в оренду іншій фізичній особі та доходи, отримані від обробітку земель, підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та військовим збором за ставкою 1,5 %.

Самостійно сплатити узгоджені податкові зобов’язання платники податку зобов’язані до 1 серпня.

 

Можливості електронного сервісу «Електронний кабінет платника податків»

Старобільський відділ електронних сервісів управління електронних сервісів Головного управління ДПС у Луганській області повідомляє, що Електронний кабінет платника податків – новий електронний сервіс веб-порталу ДПС України, який за допомогою спеціального інструмента доступу (наприклад, електронної картки платника податків) з використанням електронно-цифрового підпису дозволить платнику податків працювати з органами податкової служби в режимі реального часу.

Робота з власним Електронним кабінетом здійснюється платником податків за допомогою підключеного до Інтернет - мережі персонального комп`ютера з використанням стандартних програмно-технічних засобів (браузера, картрідера тощо) за умови авторизації платника податків на веб-порталі ДПС України.

Електронний кабінет платника податків є захищеним, персоналізованим та безпечним електронним сервісом, який надає безконтактні способи взаємодії платників податків та ДПС з використанням сучасних інформаційно-комунікаційних технологій.

Призначенням Електронного кабінету платника податків є надання платнику можливості реалізувати свої обов`язки та права у сфері оподаткування в режимі on-line. Зокрема, платник податків без використання клієнтського застосування матиме змогу:

  • підготувати, заповнити та надіслати податкову звітність в електронному вигляді;
  • переглядати дані картки особового рахунка про стан розрахунків з бюджетом (нараховано, сплачено, переплата, податковий борг, штрафні (фінансові) санкції, пеня);
  • формувати та заповнювати платіжні документи щодо сплати податків, зборів та інших платежів до бюджету;
  • здійснювати сплату податків, зборів та інших платежів до бюджету за допомогою банківських систем типу Інтернет - банкінг;
  • здійснювати офіційне листування з органами ДПС України з питань оподаткування, отримувати консультаційні послуги (у режимі реального часу або за попередньо надісланими питаннями), замовляти та отримувати адміністративні послуги;
  • оперативно переглядати актуальні, а також архівні відомості, які надано платником податків або сформовано на підставі наданих ним до ДПС документів (дані обліку, дані щодо об`єктів оподаткування, інформацію про результати перевірок, інформацію про доходи фізичної особи тощо).

Старобільський сектор організації роботи організаційно – розпорядчого управління Головного управління ДПС у Луганській області

               


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь