Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Угоди у кримінальному процесі

Дата: 30.03.2021 09:11
Кількість переглядів: 501

Фото без описуКерівництвом держави на органи прокуратури сьогодні покладено надзвичайно складне та відповідальне завдання – забезпечити якісне впровадження в практичну діяльність вимог нового Кримінального процесуального кодексу України правоохоронними органами. Одним із нових інститутів вказаного кодексу є кримінальне провадження на підставі угод.

У кримінальному провадженні можуть бути укладені угода про примирення та угода про визнання винуватості.

Угода про примирення – це угода між потерпілим та підозрюваним  чи обвинуваченим, в якій узгоджуються умови відповідальності підозрюваного чи обвинуваченого за умови вчинення ним дій, спрямованих на відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням.

Угода про визнання винуватості – домовленість, за якою прокурор та підозрюваний, обвинувачений досягають згоди про повне та беззастережне визнання підозрюваним чи обвинуваченим своєї винуватості, про обов’язки підозрюваного чи обвинуваченого щодо співпраці у викритті кримінального правопорушення, вчиненого іншою особою (якщо це питання підіймається в рамках домовленості), а також про наслідки, які настануть для підозрюваного чи обвинувачуваного в результаті укладення угоди (про міру покарання або звільнення особи від кримінальної відповідальності з випробуванням).        

Укладення угоди про примирення або про визнання винуватості може ініціюватися в будь-який момент після повідомлення особі про підозру до виходу суду до нарадчої кімнати.

Обвинувачений зобов’язаний виконати усі обов’язки, які вказані в угоді. У разі невиконання таких обов’язків потерпілий (при невиконанні угоди про примирення) чи прокурор (при невиконанні угоди про визнання винуватості)  мають право звернутися до суду, який затвердив угоду, з клопотанням про скасування вироку та призначення судового розгляду на загальних підставах, в такому разі позиція щодо покарання буде змінена.

Таким чином, угода у кримінальному провадженні має на меті спростити процедуру притягнення до кримінальної відповідальності особи, яка вчинила кримінальне правопорушення, та сприяти оперативності здійснення правосуддя.

Слід зазначити, що упродовж минулого періоду поточного року Новопсковським відділом Старобільської окружної прокуратури направлено до суду 1 обвинувальний акт разом з угодою про примирення, та 10 обвинувальних актів разом з угодами про визнання винуватості.

 

Прокурор Новопсковського відділу А. Ляхов


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь