Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Прокуратура інформує

Дата: 24.06.2021 14:10
Кількість переглядів: 468

Фото без описуДана новина підготовлена за матеріалами Новопсковського відділу Старобільської окружної прокуратури:

Захист прав дітей – на першому місці. Новопсковським відділом Старобільської окружної прокуратури, виконуючи функцію представництва інтересів держави у сфері захисту прав дітей,  до Господарського суду Луганської області подано позов в інтересах держави про стягнення безпідставно сплачених коштів за постачання природного газу для опалення загальноосвітних шкіл району.  Прокуратурою встановлено, що взимку 2020 року відділ освіти уклав договір з підприємством на постачання природного газу для опалення приміщень шкіл. У подальшому упродовж 2020 року сторони неправомірно уклали 4  додаткові угоди до договору, якими збільшили ціну на природний газ майже на 40%. Внаслідок цього загальноосвітні заклади отримала менший обсяг газу, а на рахунок підприємства-газопостачальника було безпідставно перераховано близько 400 тис. грн.  бюджетних коштів.

За надання працівнику поліції неправомірної вигоди – понад 3 роки у в’язниці: чоловік хотів уникнути адміністративної відповідальності за порушення правил щодо карантину людей. За публічного обвинувачення прокурорами  Новопсковського відділу Старобільської окружної прокуратури судом ухвалено вирок, яким місцевого мешканця засуджено до 3 років 5 місяців позбавлення волі за фактом надання неправомірної вигоди службовій особі органів Національної поліції (ч. 1 ст. 369 КК України) та незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання наркотичних засобів без мети їх збуту (ч. 1 ст. 309 КК України). Слідством встановлено, в серпні 2020 року раніше судимий місцевий мешканець  незаконно придбав та в подальшому незаконно зберігав для власного вживання за місцем свого мешкання особливо небезпечний наркотичний засіб – канабіс. Разом з тим, наприкінці березня 2021 року чоловік, який перебував у приміщенні магазину без захисної маски, з метою уникнення адміністративної відповідальності, надав інспектору СРПП відділу поліції № 1 Стробільського РУП ГУНП в Луганській області неправомірну вигоду у розмірі 1 тис. грн. за не складення стосовно нього працівниками поліції протоколу про адміністративне правопорушення, передбачене ч. 1  ст. 44-3 КУпАП. Новопсковським районним судом Луганської області визнано вину чоловіка доведеною у повному обсязі та підтримано позицію сторони обвинувачення щодо притягнення останнього до кримінальної відповідальності у вигляді реальної міри покарання. Довідково: на даний час вирок суду не набрав законної сили, оскільки триває строк апеляційного оскарження – 30 днів з дня проголошення вироку.

Кримінальна відповідальність за незаконне поводження з бойовими припасами, вибуховими речовинами і вибуховими пристроями та підстави звільнення  від кримінальної відповідальності, передбаченою ст. 263 КК України. Придбати та зберігати зброю можна тільки після отримання в органах поліції відповідного дозволу, необхідно пам’ятати, що зберігання зброї без дозвільних документів це кримінальне правопорушення. Відповідальність за незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами передбачена частиною 1 статті 263 Кримінального Кодексу України та тягне за собою покарання у вигляді позбавлення волі строком до 7 років. Забороняється пересилання поштою пороху, зброї, боєприпасів, основних частин зброї, пристроїв та патронів до них. Звільняється від кримінальної відповідальності особа, яка вчинила злочин, передбачений частиною 1 або 2 цієї статті, якщо вона добровільно здала органам влади зброю, бойові припаси, вибухові речовини або вибухові пристрої. Встановлено, що на даному напрямку діяльності протягом минулого періоду 2021 року проводилась певна робота працівниками відділу поліції №1 Старобільського РУП ГУНП в області під час розслідування кримінальних проваджень зазначеної категорії та безпосереднім процесуальним керівництвом прокурорів Новопсковського відділу Старобільської окружної прокуратури. Завдяки вжитим заходам на території району виявлялись особи, які вчинили злочини пов’язані із незаконним носінням, зберіганням, придбанням, передачею чи збутом вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв. Так  стосовно 5 осіб кримінальні провадження направлені до суду для розгляду, у тому числі з постановами про звільнення від кримінальної відповідальності осіб, які добровільно здали зброю та бойові припаси. Робота на цьому напрямку діяльності продовжується. 

Результати  нагляду прокурорів Новопсковського відділу Старобільської місцевої прокуратури за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також при застосуванні інших примусових заходів примусового характеру, пов’язаних з  обмеженням особистої свободи громадян. Відповідно до статті 3  Конституції України  у сучасних умовах реформування системи кримінальних покарань особливої актуальності набувають питання створення дійових механізмів щодо забезпечення основного принципу Конституції України, згідно з яким людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні  найвищою  соціальною  цінністю,  згідно  вимог наказу Генеральної прокуратури України вимог  наказу Генерального прокурора України № 353 від 03.09.2020 «Про організацію діяльності прокурорів з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні  інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян» Новопсковським відділом Старобільської окружної прокуратури протягом поточного року вживались заходи направлені на неухильне додержання законів  підприємствами установами та організаціями при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях  та  застосуванні  заходів   примусового  характеру стосовно громадян. Так, за результатами прокурорських перевірок щодо додержання вимог закону при застосуванні заходів примусового характеру стосовно громадян, а також додержання їх конституційних прав і свобод, у тому числі при адміністративному затриманні громадян встановлено, що  до  цього часу відповідальними посадовими особами ще не у повному обсязі дотримуються вимоги закону з зазначених питань. До цього часу допускаються порушення прав громадян при адміністративному затриманні громадян, здійсненні індивідуально-профілактичної роботи з  особами, що ведуть антисоціальний спосіб життя, тощо. Слід зазначити що працівниками Новопсковського відділу окружної прокуратури за результатами відповідних перевірок та виявлених порушень закону керівникам правоохоронних органів та органів місцевого самоврядування в порядку ст. 26 Закону України «Про прокуратуру»  в поточному році вже  внесено  7 письмових вказівок, за результатами розгляду яких  5 посадових осіб притягнуті до дисциплінарної відповідальності, також звільнено 1 незаконно утримувану особу. Завдяки своєчасним вжитим заходам прокурорського реагування,  конституційні права громадян поновлені і робота на вказаному напрямку прокурорської діяльності продовжується.

За вбивство односельця сокирою мешканця Білолуцька засуджено до 9 років позбавлення волі. За підтримання публічного обвинувачення Новопсковським відділом Старобільської окружної прокуратури Луганської області судом ухвалено обвинувальний вирок 37-річному мешканцю селища Білолуцьк Старобільського району, який вчинив умисне вбивство (ч. 1 ст. 115 КК України). За результатами судового розгляду прокурорами доведено, що у березні 2021 року раніше судимий за незаконний обіг наркотиків 37-річний чоловік вчинив вбивство односельця. Під час словесного конфлікту засуджений, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, умисно завдав потерпілому 8 ударів по голові сокирою. Унаслідок відкритої черепно-мозкової травми  останній помер на місці. Погоджуючись із доводами сторони обвинувачення, Новопсковський районний суд Луганської області визнав громадянина винним та призначив йому покарання у вигляді 9 років позбавлення волі за сукупністю раніше вчинених злочинів. Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося слідчим відділом поліції № 1 Старобільського районного управління поліції  ГУ Нацполіції в Луганській області. До набрання вироком законної сили чоловік перебуватиме під вартою.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь