Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Водопостачання та водовідведення в смт Новопсков. Що увійшло до складу розрахунків нового тарифу - роз’яснює адміністрація КП "Новопсковжитло"

Дата: 12.07.2021 16:31
Кількість переглядів: 1124

Відповідно до договору з РКП «Старобільськвода» комунальне підприємство «Новопсковжитло» управлятиме об’єктами та системами централізованого водопостачання і водовідведення в смт Новопсков. Це передбачає безпосереднє надання цих послуг. Аби зберегти послуги водопостачання та водовідведення постала необхідність в розробці економічно-обгрунтованих тарифів.

Нагадаємо що, 7 червня 2021 року КП «Новопсковжитло» вперше повідомило про намір встановити тарифи на централізоване водопостачання (30,61 грн./куб.м з ПДВ) та водовідведення (39,78 грн./куб.м з ПДВ). Зауваження та пропозиції в письмовому вигляді приймалися до 20 червня. До зазначеного строку жодного письмового зауваження чи пропозиції від жителів смт Новопсков не надійшло. Проте мешканці висловлювали свої зауваження під дописом про намір змінити тариф на офіційній сторінці КП «Новопсковжитло» у соціальній мережі Facebook. Новопсковською селищною радою було надано зауваження КП «Новопсковжитло» до пакету документів і тому заяву було залишено без розгляду. 

В липні адміністрацією КП «Новопсковжитло» проведені нові розрахунки тарифів і  12 липня КП «Новопсковжитло» повідомило про намір встановити тарифи на централізоване водопостачання (29,31 грн./куб.м з ПДВ) та водовідведення (36,66 грн./куб.м з ПДВ). 

В тариф закладено:

1. Витрати на оплату електроенергії, на придбання першочергових витратних матеріалів та паливно-мастильних матеріалів. З початку 2021 року жителі, які отримують послуги від РКП «Старобільськвода»,  могли в будь який момент залишитися без води й каналізації через відключення підприємству електроенергії через заборгованість. Щоб цього не сталося в Новопскові в 2021 році з бюджету Новопсковської громади було сплачено 112,5 тис.грн за електроенергію, спожиту за 4 місяці Новопсковською дільницею  РКП «Старобільськвода».

Окрім того, жодної копійки на насоси, капітальні ремонти і реконструкції не передбачається. Починаючи з 2020 року з бюджету Новопсковської громади витратили 48 тис. грн. на насоси та лічильники. КП «Новопсковжитло» при ліквідації поривів на мережі  оперативно надавали нову техніку.

2. Заробітна плата працівників і податки на неї. Окрім самої заробітної плати, яку отримує працівник на руки, підприємство сплачує ще й обов‘язкові податки і збори, які утримуються із заробітної плати працівника:  18% - податок на доходи з фізичних осіб (ПДФО) та 1,5% - військовий збір. 22% від фонду оплати праці працівників  підприємство сплачує Єдиного соціального внеску (ЄСВ). РКП «Старобільськвода» має заборгованість зі сплати ЄСВ впродовж 7 місяців 2021 року, працівникам через це не зараховується стаж роботи, не нараховують лікарняні, а на рахунки «Старобільськводи» накладено арешт.

90% працівників з РКП «Старобільськвода» будуть працювати в КП «Новопсковжитло». Раніше працівники РКП «Старобільськвода» працювали 4 дні на тиждень, невдовзі ці працівники в КП «Новопсковжитло» будуть переведені на 5-денний робочий тиждень (бо ж системи працюють без вихідних). Відповідно і зросте сума витрат на заробітну плату і відрахування податків з неї. В тариф закладено лише заробітна плата тих працівників, які будуть задіяні в обслуговуванні мереж. До тарифу не включено адміністративні витрати комунального підприємства та заробітні плати директору, інженеру, бухгалтеру КП «Новопсковжитло».

3. Обов’язкові податки підприємства: податок на додану вартість (20%), податок на прибуток, екологічний податок, земельний податок.

4. Проведення аналізів води в спеціалізованих лабораторіях. Це 147 тис. грн на один рік. Ці витрати теж закладено в новий тариф. Раніше РКП «Старобільськвода» обслуговувала 7 районів Луганщини і кошти на утримання своєї лабораторії пропорційно розподілялися між ними. Тепер КП «Новопсковжитло» самостійно буде сплачувати за дослідження води Старобільському лабораторному Центру МОЗ і Новопсковській міжрайонній державній лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

5. Інвестиційну програму, в яку закладено 13,4 тис. грн. Ця програма є обов’язковим елементом тарифу відповідно до Закону України «Про ціни і ціноутворення». Її склали по мінімуму. Варто зауважити, що при затвердженні тарифу в 2018 році для РКП «Старобільськвода» цієї норми в законі не було.

6. Рентабельність. В тарифі на централізоване водопостачання не закладено рентабельність (0%), на централізоване водовідведення – зменшили рентабельність до 2%.

Зауваження та пропозиції  від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються протягом 7 календарних днів з дня повідомлення споживачів про намір встановити тарифи за адресою КП «Новопсковжитло», вул Магістральна, 284 а, Новопсков  або Новопсковська селищна рада, вул Шкільна, 3 (юридична адреса), пров. Історичний, 1 (фактична адреса). 

Повна інформація про загальний розмір планового тарифу та його структуру ТУТ

 

Фото без описуЗ РКП «Старобільськвода» передають в оперативне управління КП «Новопсковжитло» зношені системи водопостачання та водовідведення, аварійні каналізаційно-насосні станції (КНС), які загрожують життю працівників, що там працюють. Для капітального ремонту всіх КНС, систем водопостачання/водовідведення, на модернізацію очисних споруд потрібні десятки мільйонів гривень. Новопсковською селищною радою пишуться проекти на вітчизняні та грантові конкурси,  ведуться перемовини з Луганською облдержадміністрацією та міжнародними партнерами. Попереду дуже багато роботи.

Фото без опису

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь