Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Дайджест новин від прокуратури

Дата: 21.07.2021 11:40
Кількість переглядів: 666

Фото без описуВзято під варту неповнолітнього хлопця за вбивство односельця на Новопсковщині

За процесуального керівництва Новопсковського відділу Старобільської окружної прокуратури Луганської області повідомлено про підозру 16-річному підлітку в умисному вбивстві (ч. 1 ст. 115 КК України).

Слідством встановлено, що 27 червня 2021 року у селі Новобіла Старобільського району неповнолітній місцевий мешканець, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, під час сварки наніс 54-річному односельцю

численні удари кулаками та ногами по життєво важливим органам. Від отриманих тілесних ушкоджень, множинних переломів та внутрішньої кровотечі потерпілий помер на місці.

У ході проведення слідчо-оперативних заходів правоохоронці встановили всі обставини події. Хлопця затримали у порядку ст. 208 КПК України.

За принципової позиції прокурорів 30 червня 2021 року Новопсковським районним судом Луганської області до підозрюваного застосовано безальтернативний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Досудове розслідування, яке проводиться слідчими відділу поліції №1 Старобільського районного управління поліції Головного управління Нацполіції в Луганській області, триває. За вчинене підозрюваному загрожує до 15 років позбавлення волі.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається  невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Суд застосував примусові заходи медичного характеру до чоловіка, який незаконно придбав, виготовив, зберігав та перевозив наркотичні засоби, без мети збуту

29.06.2021. Новопсковський районний суд Луганської області розглянув клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру щодо місцевого мешканця, за фактом вчинення ним суспільно-небезпечного діяння, передбаченого частиною першою статті 309 Кримінального кодексу

України (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту). Під час розгляду клопотання судом було встановлено, що в середині серпня 2020 року місцевий мешканець, маючи хронічне психічне захворювання, згідно висновку судово-психіатричної експертизи, на території покинутої ферми незаконно придбав дикорослі рослини коноплі. Надалі шляхом перетирання долонями обох рук подрібнив придбані ним раніше висохлі верхівкові частини дикорослих рослин коноплі, тим самим незаконно виготовив особливо небезпечний наркотичний засіб, обіг якого

заборонено – канабіс. У подальшому підозрюваний, знаходячись у громадському місці, на території зупинки громадського транспорту, розпивав пиво та був виявлений в ході несення служби дільничним офіцером поліції, яким під час складання протоколу про адміністративне правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 178 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п’яному вигляді), при проведенні особистого огляду та огляду речей підозрюваного з його добровільної згоди, у зовнішній правій верхній кишені його куртки виявлено та у послідуючому під час огляду місця події, вилучено прозорий поліетиленовий пакет з особливо небезпечним наркотичним засобом, обіг якого заборонено – канабісом, масою у перерахунку на суху речовину 11,28 грамів.

За результатами судового розгляду, з урахуванням характеру та тяжкості наявного психічного захворювання, ступеня небезпечності психічно хворого для себе та інших осіб, а також тяжкості вчинення суспільно- небезпечного діяння, судом прийнято рішення застосувати до підозрюваного, примусові заходи медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом.

 

Відповідальність за незаконний обіг наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів

Незаконний обіг наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів завдає значної шкоди не тільки здоров’ю населення та генофонду нації, але є також реальною та серйозною загрозою національній

безпеці будь-якої держави. Одним із основних напрямків діяльності правоохоронних органів України є боротьба з наркозлочинністю. Кримінальна відповідальність за незаконне поводження з наркотичними засобами, психотропними речовинами, їх аналогами або прекурсорами передбачена розділом XIII Кримінального кодексу України ( ст. ст. 305 -327 КК України) кримінальні правопорушення у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів. Встановлено, що на даному напрямку діяльності протягом минулого періоду 2021 року проводилась певна робота працівниками відділу поліції №1 Старобільського РУП ГУНП в області під час розслідування кримінальних проваджень зазначеної категорії та безпосереднім процесуальним керівництвом прокурорів Новопсковського відділу Старобільської окружної прокуратури. Завдяки вжитим заходам на території району виявлялись особи, які вчинили злочини пов’язані із незаконним обіг наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів. За результатами цієї діяльності стосовно 6 осіб кримінальні провадження за вчинення злочинів, передбачених ч. 2 ст. 309 КК України направлені до суду для розгляду, у тому числі одне кримінальне провадження з постановою про застосування примусових заходів медичного характеру. Робота на цьому напрямку діяльності продовжується.

Прокурор Новопсковського відділу Старобільської окружної прокуратури М.М. Сичов

 

Несплата аліментів – болюча проблема для багатьох сімей нашого району.

Усім відомо, що батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Цей обов’язок закріплено в Конституції України та в Сімейному кодексі України. Конвенція ООН про права дитини, яка діє на території України, визначила право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Презюмується, що поки чоловік і жінка живуть у шлюбі, вони спільними коштами і зусиллями забезпечують усі вказані потреби дитини. Щойно ж дитина залишається на утриманні одного з батьків, одразу постає питання про виконання другим із батьків своїх обов’язків. Несплата аліментів – болюча проблема для багатьох українських сімей.

Так, упродовж минулого періоду 2021 року, Новопсковським відділом Старобільської окружної прокуратури спрямовано до суду обвинувальні акти стосовно чотирьох місцевих мешканців району, у кримінальних провадженнях за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст. 164 КК України (злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів). На теперішній час всі обвинувальні акти розглянуто судом по яким винесено обвинувальні вироки. Таким чином, Новопсковським відділом Старобільської окружної прокуратури здійснюється захист прав і свобод неповнолітньої особи.

Ювенальний прокурор Новопсковського відділу О. Білик

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь