Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

До відома страхувальників

Дата: 21.07.2021 13:27
Кількість переглядів: 524

Фото без описуВідповідно до частини третьої статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» Фонд соціального страхування України фінансує витрати на медичну та соціальну допомогу, у
тому числі на додаткове харчування, придбання ліків, спеціальний медичний, постійний сторонній догляд, побутове обслуговування, протезування, реабілітацію у сфері охорони здоров’я, санаторно-курортне лікування, придбання спеціальних засобів пересування тощо, якщо потребу в них визначено висновками медико-соціальної експертної комісії (далі – МСЕК) та індивідуальною програмою реабілітації особи з інвалідністю (у разі її складення) (далі – ІПР).


Механізм фінансування витрат на додаткове харчування потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання (далі – потерпілі) визначений Положенням про фінансування витрат на додаткове харчування потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, затвердженим постановою правління Фонду соціального страхування України від 25.02.2021 № 9.

Додаткове харчування – це призначений потерпілому перелік харчових продуктів (раціон), що характеризується певною харчовою цінністю (калорійністю та набором незамінних поживних речовин), які доповнюють звичайний раціон харчування потерпілого, з розрахунку на добу на одного потерпілого. Додаткове харчування призначається з метою забезпечення підвищеної потреби організму потерпілого у харчових речовинах, попередження виникнення недостатності незамінних харчових речовин, використання лікувально-профілактичних властивостей окремих харчових продуктів, які попереджують прогресування деяких професійних захворювань та наслідків нещасних випадків на виробництві.
Фінансування витрат на додаткове харчування потерпілим проводиться за прямими наслідками виробничої травми чи професійного захворювання згідно з потребою, визначеною висновками МСЕК та ІПР (у разі її складення) на конкретно визначений строк за раціоном, який складає дієтолог чи лікуючий лікар, що оформлюється довідкою (висновком) лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я (далі – ЛКК закладу охорони здоров’я) та затверджується МСЕК.
На період тимчасової непрацездатності до встановлення МСЕК ступеня втрати професійної працездатності у відсотках або одужання підставою для фінансування витрат на додаткове харчування потерпілим є висновок ЛКК закладу охорони здоров’я про таку потребу за умови наявності акта розслідування нещасного випадку або акта розслідування професійного захворювання (отруєння) за встановленими формами.

Для оформлення цієї страхової виплати потерпілому необхідно надати до робочого органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України (далі – робочий орган виконавчої дирекції Фонду), в якому перебуває на обліку (за місцем зберігання справ про страхові виплати), такі документи:
- заяву встановленої форми;
- копію паспорта громадянина України;
- копію висновку МСЕК або ЛКК закладу охорони здоров’я (у період тимчасової непрацездатності до встановлення МСЕК ступеня втрати професійної працездатності у відсотках або одужання) про потребу у забезпеченні додатковим харчуванням із вказаним строком, на який призначається додаткове харчування;
- ІПР (у разі її складання);
- раціон харчування, складений на конкретно визначений строк дієтологом чи лікуючим лікарем, оформлений довідкою (висновком) ЛКК закладу охорони здоров’я.
Фінансування витрат на додаткове харчування здійснюється шляхом відшкодування потерпілим відповідних витрат та призначається з дати затвердження МСЕК або ЛКК закладу охорони здоров’я раціону харчування і оформлюється відповідною постановою робочого органу виконавчої дирекції Фонду із розрахунком витрат на додаткове харчування.
Розрахунок витрат на додаткове харчування здійснюється згідно із затвердженим раціоном харчування та інформацією центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері статистики, про середні ціни на продукти харчування у торговельній мережі того місяця, в якому їх придбали.
Відшкодування витрат на додаткове харчування здійснюється робочими органами виконавчої дирекції Фонду у поточному місяці за попередній місяць.
На період перебування потерпілого в закладах охорони здоров’я, санаторно-курортних закладах та реабілітаційних відділеннях витрати на додаткове харчування не відшкодовуються.

Оформлення заяви-розрахунку з е-лікарняними

Заява-розрахунок для отримання матеріального забезпечення застрахованим особам за е-лікарняними оформлюється страхувальниками з урахуванням відмінностей між е-лікарняним та паперовим лікарняним.
У е-лікарняного відсутня серія, тому відповідно не заповнюються колонка 7 у Додатку 1.1 та колонка 9 у Додатку 1.3 заяви-розрахунку. При цьому в колонці 8 Додатка 1.1 та колонці 10 Додатка 1.3 вказується єдиний реєстраційний номер електронного листка непрацездатності.
Для е-лікарняного змінено причини непрацездатності, які вказуються у колонці 10 Додатка 1.1 та колонці 11 Додатка 1.3 заяви-розрахунку.
Визначення причини тимчасової непрацездатності відбувається в Електронному реєстрі листків непрацездатності на підставі категорії медичного висновку.
Причини непрацездатності в е-лікарняному:
«1 – Тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не пов'язані з нещасним випадком на виробництві».
«2 – Вагітність і пологи».
«3 – Необхідність догляду за хворою дитиною».
«4 – Необхідність догляду за хворим членом сім'ї».
«5 – Необхідність догляду за дитиною віком до трьох років або дитиною з інвалідністю віком до 18 років у разі хвороби матері або іншої особи, яка доглядає за такою дитиною».
«6 – Карантин, встановлений відповідно до законодавства».
«7 – Протезування з поміщенням у стаціонар протезно-ортопедичного підприємства».
«8 – Перебування у відділенні санаторно-курортного закладу».
«9 – Тимчасове переведення застрахованої особи відповідно до медичного висновку на легшу, нижчеоплачувану роботу» (може бути із позначкою про зв'язок випадку тимчасової непрацездатності з професійною діяльністю пацієнта).
«10 – Перебування в самоізоляції, обсервації під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-СoV-2».
У разі наявності у медичному висновку відмітки про зв'язок випадку тимчасової непрацездатності з професійною діяльністю пацієнта, причина непрацездатності «Тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не пов'язані з нещасним випадком на виробництві» після завершення розслідування може бути змінена Фондом соціального страхування України на підставі актів розслідування нещасного випадку або професійного захворювання на причини:
«11 – Тимчасова непрацездатність внаслідок професійного захворювання».
«12 – Тимчасова непрацездатність внаслідок нещасного випадку на виробництві».
Не заповнюється колонка «Серія» і у Повідомленні про виплату коштів застрахованим особам.

З питань призначення додаткового харчування потерпілим можна звернутись до Старобільського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області за адресою:
м. Старобільськ, вул. Миру, 5, тел.: (06461) 24580.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь