Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Права та обов’язки осіб при проведенні профілактичних щеплень

Дата: 08.09.2021 15:46
Кількість переглядів: 1218

Фото без описуВсесвітня організація охорони здоров’я зазначає про те, що відмова від вакцинації є глобальною загрозою для нашого суспільства. У календарі щеплень є 10 захворювань проти яких є вакцини, але в українців відсутній колективний імунітет до цих захворювань. Тому питання щеплень є актуальним для громадян. Для того, щоб ви були більш обізнані про ваші права та обов’язки у цьому питанні, ми підготували для вас найбільш актуальну та необхідну інформацію, яку потрібно вам знати для того, щоб ваші права не були порушені. Згідно з 20 пунктом Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень (далі – Положення), у кожному Кабінеті щеплень повинні бути з застосування всіх медичних і імунобіологічних препаратів, що використовуються для проведення щеплень (у тому числі тих, які не входять до переліку обов’язкових), протоколи надання медичної допомоги при невідкладних станах відповідно до чинних нормативів, підготовлені набори лікарських засобів та вироби медичного призначення для надання медичної допомоги при невідкладних станах, а також аптечки для надання термінової медичної допомоги медичним працівникам та технічному персоналу.

  Перед щепленням лікар повинен вас оглянути, розповісти про процедуру, вакцину та відповісти на всі ваші запитання, які стосуються щеплення. У разі відсутності противопоказань, ви повинні підписати інформовану згоду на щеплення.

  Щодо самої процедури, то відповідно до пункту 11 Положення, профілактичні щеплення повинні проводитися при дотриманні санітарно-протиепідемічних правил і норм.       Матеріально-технічне забезпечення Кабінетів щеплень повинно відповідати вимогам наказу Міністерства охорони здоров’я України від 31 грудня 2009 року №1095 «Питання організації роботи кабінетів щеплень, тако ж забороняється проведення профілактичних щеплень у перев’язувальних, маніпуляційних кабінетах ЗОЗ. У пункті 13 цього Положення зазначено про те, що профілактичні щеплення проводять тільки одноразовими або самоблокувальними шприцами.

  Згідно з пунктом 15 вищезазначеного Положення, після проведення профілактичного щеплення повинно бути забезпечене медичне спостереження (нагляд за особою протягомпевного часу після введення вакцини/анатоксину) протягом терміну, визначеного інструкцією про застосування відповідної (го) вакцини/анатоксину. Якщо в інструкції про застосування вакцини/анатоксину не вказано термін спостереження, особа, якій було проведено щеплення, повинна перебувати під наглядом медичного працівника не менше 30 хвилинпіслявакцинації.

  Тому не слід одразу після щеплення йти з місця проведення щеплення, оскільки лікар повинен впевнитися у тому, що у вас нормальна реакція на щеплення.

  Щодо медичних протипоказань до проведення профілактичних щеплень, то вони закріплені в Переліку медичних протипоказань до проведення профілактичних щеплень.

  Якщо у особи є протипоказання, то така особа направляється на комісію з питань щеплень, створену наказом по закладу охорони здоров'я (далі – ЗОЗ).

  Для вирішення складних та суперечливих питань щодо проведення щеплень створюється комісія з питань щеплень при обласному або міському ЗОЗ.

  У разі вашої відмови від щеплення оформлюється відмова за формою № 063-2/о, підписується як громадянином (при щепленні неповнолітніх - батьками або іншими законними представниками, які їх замінюють), так і медичним працівником. У цій відмові повинно бути зазначено про роз’яснення наслідків такої відмови.

З повагою Новопсковське бюро правової допомоги

Старобільського місцевого центру з надання безоплатної

вторинної правової допомоги

тел : 099-743-03-78 – Новопсковське бюро

тел : 0(800)213-103 – гаряча лінія


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь