Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Інформує Новопсковський відділ Старобільської окружної прокуратури

Дата: 29.09.2021 15:33
Кількість переглядів: 631

Фото без описуНовопсковським відділом Старобільської окружної прокуратури Луганської області протягом 2021 року у межах наданих повноважень у взаємодії з іншими правоохоронними органами, органами місцевого самоврядування реалізовано низку організаційних та практичних заходів, спрямованих на зміцнення правопорядку на території обслуговування.

Протягом першого півріччя 2021 року, завдяки вжитим заходам, у тому числі, спільного характеру, відбулися позитивні зрушення в організації роботи щодо профілактики і протидії злочинності та корупції, активізовано роботу щодо стану досудового розслідування та  розкриття окремих категорій кримінальних правопорушень, у тому числі на пріоритетних напрямках діяльності (у земельній сфері, охорони навколишнього природного середовища, у сфері корупції тощо), забезпечено реалізацію та недопущення порушень конституційних прав і свобод учасників кримінального провадження, інші позитивні зрушення.

Вжиті протягом минулого року координаційні заходи загалом сприяли стабілізації криміногенної ситуації на території обслуговування.

Протягом першого півріччя 2021 року на території обслуговування Новопсковської та Білолуцької громад зменшилась кількість кримінальних правопорушень проти громадської безпеки (10 проти 12, або – 16,7%), зменшилась кількість кримінальних правопорушень проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина (7 проти 12, або – 41,7%), менше кримінальних правопорушень вчинено особами, які раніше їх вчиняли (42 проти 43, або – 2,3%), обліковано 2 кримінальні правопорушення проти довкілля (торік 4), при цьому всі за фактами незаконної порубки лісу (з 1 до 2).  У  залишку 5 таких проваджень.

Більше викрито фактів привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем (з 0 до 2).

Однак, проблемні питання це більше обліковано кримінальних правопорушень (139 проти 130, або +6,9 %), у тому числі особливо тяжких злочинів (5 проти 4, або +20%) та тяжких (45 проти 30, або +33%), збільшилась кількість кримінальних правопорушень проти власності (63 проти 45, або + 29%), у тому числі крадіжок (41 проти 33, або + 20%), грабіжів (2 проти 0), шахрайств (14 проти 10, або + 29%), обліковано 2 умисних вбивства проти 0 торік. 

Більше закінчено кримінальних проваджень (210 проти 195, або + 7,5 %), як і торік до суду направлено 59 обвинувальних актів.

На 81 % більше обвинувальних актів направлено з угодою про визнання винуватості (16 проти 3 торік).

Рівень розкриття кримінальних правопорушень за остаточними результатами досудового розслідування вищий за середньообласний (62 % проти 47%), більше закрито кримінальних проваджень (121 проти 120).

Більше подано до суду клопотань про застосування запобіжних заходів (13 проти 11 торік).

З загальної кількості встановлених збитків 325 тис. грн. відшкодовано 252 тис. грн.

Виявлено та внесено до ЄРДР відомості про 2 вчинених кримінальних правопорушення, раніше не обліковані (торік 1).

Більше направлено до суду обвинувальних актів про кримінальні провадження проти довкілля (2 проти 0). У залишку перебуває 5 таких проваджень.

У залишку перебуває 4 кримінальні провадження у бюджетній системі (4 – минулих років).

До суду направлено 19 клопотань про закриття кримінальних проваджень на підставі п. 31 ч. 1 ст. 284 КК України (5 слідчими, 14 дізнавачами). На залишку перебуває 73 кримінальних провадження в яких відповідно до ст. 49 КК України закінчились строки притягнення до кримінальної відповідальності (31 в провадженні слідчого підрозділу, 42 в провадженні підрозділу дізнання), однак менше скасовано незаконних та необґрунтованих постанов слідчих (дізнавачів) (10 проти 15, або + 33,3%), менше надано письмових вказівок (96 проти 109), як і торік прокурором особисто клопотання про проведення НСРД до суду не вносились.

До суду направлено 1 обвинувальний акт у бюджетній сфері  (торік жодного), проте за ст. 190 КК України.

До суду направлено 1 обвинувальний акт у земельній сфері  проти 3 торік.

Судом повернуто 5 обвинувальних актів з угодами про визнання     винуватості.

На підставі абз. 14 ч. 1 ст. 284 КПК України закрито 6 кримінальних проваджень.

Сталим залишається кількість спрямованих до суду обвинувальних актів (3, як і торік) про корупційні злочини (2– за ст. 369 КК України та 1 – за ст. 354 КК України). У залишку перебуває 2 кримінальних провадження з ознаками корупції (2 розпочаті у минулих роках).

Вдвічі більше обліковано фактів хабарництва (4 проти 2), з них 1 – за ст. 368 КК України, однак  усі направлені до суду обвинувальні акти за ст. 369, ст. 354 КК України.

Розпочато 2 кримінальних провадження за фактами умисних вбивств, обвинувальний акт у 1 з них направлено до суду, ще 1 перебуває у провадженні, особі повідомлено про підозру.

За поточний період зареєстровано 5 кримінальних проваджень за фактами безвісного зникнення осіб, у 3 із них прийнято рішення про закриття.

У залишку перебуває 5 проваджень за фактами умисних убивств та 8 проваджень за фактами зникнення безвісті громадян у минулі роки.

Розслідується 15 кримінальних проваджень щодо незаконного позбавлення волі осіб у минулі роки та 1 кримінальне провадження за ч. 1 ст. 146-1 КК України, однак  з  5 умисних вбивств минулих років не розкрито жодного, за наявності 15 кримінальних проваджень щодо незаконного позбавлення волі осіб у минулі роки, не розкрито жодного.

Упродовж першого півріччя 2021 року Новопсковським відділом активно вживались заходи представницького характеру, направлені на захист інтересів громадян і держави. До судів пред’явлено 2 позови про розірвання договорів оренди земельних ділянок (загальною площею загальною 33,5 га.) та їх повернення, на загальну суму 938 тис. грн..

Новопсковським відділом Старобільської окружної прокуратури у подальшому будуть вживатись організаційно-практичні заходи, спрямовані на підвищення ефективності прокурорської діяльності, у тому числі поза межами кримінального судочинства, реального усунення порушень законів, поновлення прав громадян та інтересів держави, притягнення винних осіб до встановленої законом відповідальності, забезпечення відшкодування завданої шкоди.

________________________________________________________________

За позовом прокурора задоволено позов

Новопсковським відділом Старобільської окружної прокуратури Луганської області протягом  2021 року здійснювалась одна з конституційних функцій органів прокуратури – представництво інтересів держави в суді.

Слід зазначити, що упродовж минулого періоду поточного року Новопсковським районним судом Луганської області задоволено позов прокурора  у сфері цивільного судочинства на суму 518 тис. грн. про розірвання договору оренди земельної ділянки загальною площею 18,5 га та її повернення Новопсковській селищній раді, внаслідок її нецільового використання.

Звернення прокурора до суду спрямоване на дотримання встановленого Конституцією України принципу верховенства права, задоволення суспільної потреби у відновленні законності при вирішенні питання щодо розпорядження земельними ділянками комунальної форми власності.

________________________________________________

 

Несплата аліментів – болюча проблема для багатьох сімей нашого району.

Усім відомо, що батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Цей обов’язок закріплено в Конституції України та в Сімейному кодексі України. Конвенція ООН про права дитини, яка діє на території України, визначила право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Презюмується, що поки чоловік і жінка живуть у шлюбі, вони спільними коштами і зусиллями забезпечують усі вказані потреби дитини. Щойно ж дитина залишається на утриманні одного з батьків, одразу постає питання про виконання другим із батьків своїх обов’язків. Несплата аліментів – болюча проблема для багатьох українських сімей.

Так, упродовж минулого періоду 2021 року, Новопсковським відділом Старобільської окружної прокуратури спрямовано до суду обвинувальні акти стосовно п’яти місцевих мешканців району,  у кримінальних провадженнях за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст. 164 КК України (злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів). На теперішній час всі обвинувальні акти розглянуто судом по яким винесено обвинувальні вироки.

Таким чином, Новопсковським відділом Старобільської окружної прокуратури здійснюється захист прав і свобод неповнолітньої особи.

__________________________________________________

 

Закінчено досудове розслідування

У поточному місяці слідчим відділом відділу поліції № 1 Старобільського РУП ГУНП у Луганській області до суду спрямовано для вирішення питання щодо звільнення від кримінальної відповідальності два провадження стосовно місцевих мешканців Новопсковської громади, які знайшли та в подальшому зберігали бойові припаси, а також вибухові речовини.

Обом особам під час досудового розслідування повідомлено про підозру у  скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 263 КК України, якою передбачена кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

Враховуючи той факт, що зазначені особи добровільно здали до правоохоронних органів бойові припаси та вибухові речовини, слідчим, за результатами досудового розслідування зазначених кримінальних проваджень, до суду спрямовані клопотання про звільнення підозрюваних осіб від кримінальної відповідальності на підставі ч. 3 ст. 263 КК України.

____________________________________________________

 

Місцевого мешканця Новопсковщини судитимуть за надання неправомірної вигоди поліцейському

Новопсковським відділом Старобільської окружної прокуратури направлено до суду обвинувальний акт стосовно місцевого мешканця за фактом надання неправомірної вигоди службовій особі (ч. 1 ст. 369 КК України).
За матеріалами слідства, чоловік, з метою уникнення кримінальної відповідальності за незаконне зберігання наркотичних засобів, у вересні 2021 року запропонував працівнику поліції неправомірну вигоду у розмірі 1040 гривень, від якої останній відмовився повідомивши про вказаний факт на лінію «102».
Наразі обвинувальний акт спрямовано на розгляд до Новопсковського районного суду.
Довідково: санкцією частини 1 статті 369 Кримінального Кодексу України передбачено покарання у вигляді штрафу в розмірі від п’ятисот до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі строком від двох до чотирьох років, або позбавлення волі на той самий строк.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь