Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Затверджено програму підтримки волонтерства в Новопсковській громаді

Дата: 02.11.2023 14:54
Кількість переглядів: 260

Фото без описуРозпорядженням начальника Новопсковської СВА №227-о було затверджено Програму сприяння розвитку волонтерства Новопсковської селищної територіальної громади Старобільського району Луганської області на 2024-2027 роки.

Програму було розроблено  з метою вирішення одразу після деокупації території Новопсковської громади соціальних, гуманітарних і екологічних проблем через включення жителів до волонтерської діяльності в громаді та залучення гуманітарної і благодійної допомоги всеукраїнських і міжнародних волонтерських ініціатив для спільного вирішення місцевих проблем, а також налагодження ефективної співпраці та консолідації зусиль волонтерських ініціатив з органами місцевого самоврядування.

Правовим підгрунтям затвердження Проограми є Закон України «Про волонтерську діяльність», Національна стратегія сприяння розвитку громадянського  суспільства в Україні на 2021-2026 роки, затверджена Указом Президента України №487/2021, Державна цільова соціальна програма «Молодь України» на 2021-2025 роки, затверджена Постановою КМУ від 02.06.2021 №579.

 

Передумови створення Програми.

 В Україні відбувся потужний сплеск волонтерського руху після анексії російської федерацією територій України та воєнної агресії в 2014 році. Другий етап бурхливого розвитку волонтерства розпочався внаслідок повномасштабної війни російської федерації проти держави України у 2022 році. Волонтери нарівні з іншими державними інституціями та органами місцевого самоврядування активно підтримують Збройні сили України, підрозділи сил територіальної оборони, організовують роботу щодо соціального захисту громадян у населених пунктах надаючи гуманітарну та медичну допомогу, працюють у напрямку адаптації тимчасово переміщених осіб.

Українське суспільство відпрацювало механізм надання оперативної допомоги тим, хто цього потребує. Маючи волонтерський досвід та непереборне бажання підтримувати свою армію, захищати країну та землю, українці та українки швидко залучають внутрішні та зовнішні ресурси для закриття найрізноманітніших запитів в громадах.

Враховуючи впровадження в Україні європейських практик взаємодії держави та громадських об’єднань, діяльність яких має соціальну спрямованість, є необхідним надати матеріально-технічну, організаційну підтримку інститутам громадянського суспільства, діяльність котрих направлена на соціальний захист населення шляхом затвердження в громадах програми сприяння розвитку  волонтерства.

Цільова програма зі сприяння розвитку волонтерства дозволить утвердити потужний розвиток волонтерської діяльності та зробити його постійним діючим рухом, а також підтримати зусилля активістів в цих напрямках.

 

Цільова програма спрямована на розвиток волонтерської діяльності, що здійснюється на базі таких організацій та установ:

  1. неприбуткові організації та установи, що залучають до своєї діяльності волонтерів:
    • громадські об’єднання та благодійні організації, які зареєстровані на території громади;
    • органи самоорганізації населення, які зареєстровані на території громади;
  2. комунальні неприбуткові установи та заклади (навчальні заклади (дошкільні, середні, позашкільні), медичні заклади, заклади культури тощо.
  3. волонтерські ініціативи, які не мають офіційного юридичного статусу.

Активне становлення та розвиток волонтерської діяльності в територіальній громаді дозволяє ефективно вирішувати найкритичніші проблеми місцевого та національного рівня в короткі терміни.

 

Програма сприяння розвитку волонтерства Новопсковської селищної територіальної громади Старобільського району Луганської області на 2024-2027 роки (далі – Програма) спрямована на посилення волонтерської діяльності за такими напрямами:

  • надання волонтерської допомоги з метою підтримки малозабезпечених, безробітних, багатодітних, бездомних, безпритульних, осіб, що потребують соціальної реабілітації;
  • здійснення догляду за хворими, особами з інвалідністю, одинокими, людьми похилого віку та іншими особами, які через свої фізичні, матеріальні чи інші особливості потребують підтримки та допомоги;
  • надання допомоги громадянам, які постраждали внаслідок надзвичайної ситуації техногенного чи природного характеру, дії особливого періоду, правових режимів надзвичайного чи воєнного стану, проведення антитерористичної операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, у результаті соціальних конфліктів, нещасних випадків, а також жертвам кримінальних правопорушень, біженцям, внутрішньо переміщеним особам;
  • надання допомоги особам, які через свої фізичні або інші вади обмежені в реалізації своїх прав і законних інтересів;
  • проведення заходів, пов'язаних з охороною навколишнього природного середовища, збереженням культурної спадщини, історико-культурного середовища, пам'яток історії та культури, місць поховання;
  • сприяння проведенню заходів національного та міжнародного значення, пов'язаних з організацією масових спортивних, культурних та інших видовищних і громадських заходів;
  • надання волонтерської допомоги для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру;
  • надання волонтерської допомоги Збройним силам України, іншим військовим формуванням, правоохоронним органам, органам державної влади під час дії           особливого періоду, правових режимів надзвичайного чи воєнного стану, проведення антитерористичної операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації;
  • надання волонтерської допомоги за іншими напрямами, не забороненими законодавством.

 

Органи місцевого самоврядування разом з активними жителями, організаціями та установами, що залучають до своєї діяльності волонтерів здатні зробити значний внесок у сталий розвиток територіальної громади та регіону. Громадські об’єднання та благодійні організації є одним з індикаторів розуміння процесів, що відбуваються в громаді, захисником інтересів та прагнень соціальних груп та окремих жителів громади.

Наразі, серед жителів, посилюється розуміння важливої ролі волонтерської діяльності з необхідністю створення моделі таких суспільних відносин, за яких волонтери спільно між собою та разом з владою могло б працювати на покращення    життя громади, регіону та країни.

Новопсковська селищна рада також зацікавлена одразу після деокупації території громади розвитком волонтерства та прагне залучити активних жителів до життя громади, соціально-економічного розвитку та вирішення актуальних питань громади. За таких умов, задля забезпечення стабільного розвитку волонтерства у громаді, необхідно налагоджувати та посилювати систему взаємодії влади з організаціями та установами, що залучають до своєї діяльності волонтерів, бізнесом, волонтерськими ініціативами, що в свою чергу, вимагає чіткого визначення та планування спільних дій та заходів, проведення регулярних консультацій з громадськістю.

Дієвим стимулом в налагодженні ефективного діалогу та партнерських відносин стане прийняття та реалізація Програми, яка спрямована на комплексне  вирішення найактуальніших суспільних питань, створення на деокупованій території громади необхідних умов для розбудови волонтерства, громадянського суспільства, громадської ініціативи та самоорганізації, забезпечення інклюзивного прийняття управлінських рішень, задоволення суспільних інтересів з використанням різноманітних форм демократії участі. Дана Програма сприятиме забезпеченню додаткових можливостей для реалізації громадянських прав та розвитку громадської активності.

 

Ознайомитися з тим, як заходи передбачає програма, скільки коштів і з яких джерел планується їх залучати ви можете ознайомитися за посиланням.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь