Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Звернення з нагоди Дня вшанування ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Дата: 13.12.2023 12:23
Кількість переглядів: 126

Фото без описуДорогі земляки, 14 грудня ми відзначаємо сумну дату в новітній українській історії - День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції. 26 квітня 1986 року на ЧАЕС сталася найбільша в історії атомної енергетики аварія, яка від внутрішніх детонацій знищила 4-ий блок АЕС, і радіоактивні елементи йоду, стронцію і цезію поширилися не лише на північну частину України, а й на деякі європейські країни. Масштаб Чорнобильської трагедії, найтяжчої за всю історію людства техногенної катастрофи, добре відомий у всьому світі.

З перших хвилин атомної трагедії до боротьби стали сотні тисяч наших співвітчизників - численні спеціалізовані військові підрозділи, війська цивільної оборони, тисячі представників різних галузей народного господарства: пожежники, енергетики, військовослужбовці, інженери, будівельники, робітники. У зоні аварії день і ніч трудилися сміливі мужні люди, які не думали про небезпеку, а чесно виконували свій обов’язок. Серед, щонайменше, 90 тисяч осіб,  яким довелося гасити пожежу після вибуху, виконувати дезактивацію приміщень і проммайданчика станції, а також території навколо, було і 92 учасника-ліквідатора з Новопсковщини.

Потім проєктували і будували об'єкт «Укриття». Спорудження захисного саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком, який захищав навколишнє природнє середовище від подальшого забруднення надзвичайно небезпечними радіоактивними продуктами, що продовжували виділятися зі зруйнованого енергоблоку, було завершено 14 грудня 1986 року.

Відповідно до Указу Президента України від 10 листопада 2006 року № 945/2006 «Про День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» в Україні установлено День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, який відзначається 14 грудня.

Цьогоріч унаслідок широкомасштабної агресії російської федерації проти України світ зіштовхнувся з таким явищем, як ядерний тероризм. Небезпека ядерної катастрофи для всієї Європи, масштабу більшого навіть ніж у 1986 році, є дуже висока. Російська федерація тероризує світ не тільки загрозою своєї ядерної зброї, але й загрозою руйнувань ядерних та радіаційно-небезпечних об’єктів. Тому вкрай важливо пам’ятати, наскільки жахливими можуть бути наслідки ядерної катастрофи.

В цей пам’ятний день ми вшановуємо імена всіх тих, хто собою захистив світ від атомного лиха, хто передчасно пішов від нас, уражений Чорнобилем. Нажаль, серед них – і 70 ліквідаторів аварії на ЧАЕС з Новопсковщини.

Ці люди – справжні герої, які на все життя стали нам рідними і близькими. А ті, хто відійшов у вічність, залишаться навічно у наших серцях.

З повагою, начальник Новопсковської СВА                                        Микола Старцев

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь