Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Інформація про заходи з підтримки ВПО в 2023 році

Дата: 17.01.2024 14:13
Кількість переглядів: 491

Фото без описуДля забезпечення соціальної, правової, матеріальної підтримки внутрішньо переміщених осіб Новопсковської громади в інших регіонах України, розпорядженням № 24-о від 01.12.2022 затверджено Програму соціального захисту та підтримки внутрішньо переміщених осіб Новопсковської громади в інших регіонах України на 2022-2023 роки (в редакції затвердженій розпорядженнями начальника Новопсковської СВА №108-о від 20.06.2023 та  № 235-о від 23.10.2023).

З метою визначення потреб внутрішньо переміщених осіб з Новопсковської селищної територіальної громади в Viber/Telegram були створені спільноти, створена  «гаряча лінія» Новопсковської СВА, де періодично публікується вся необхідна інформація. Оголошення постійно розміщуються на офіційній сторінці Новопсковської селищної військової адміністрації та дублюються адміністратором у всіх Viber спільнотах з ВПО Новопсковської громади (по 20 областях).

Розпорядженням від 15.09.2023 №189-о затверджено Положення про Раду з питань внутрішньо переміщених осіб при Новопсковській селищній військовій адміністрації. Розпорядженням від 25.09.2023 №196-о затверджено її Персональний склад. у звітному періоді відбулося 2 засідання. Основними напрямками роботи Ради з питань внутрішньо переміщених осіб є сприяння забезпеченню соціального захисту ВПО, їх працевлаштування, забезпечення житлом, надання психосоціальної, медичної та правової допомоги, виконання місцевих програм, тощо.

Розпорядження начальника Новопсковської селищної військової адміністрації від 08.06.2023 №101-о створений Координаційний центр підтримки цивільного населення при Новопсковській селищній  військовій  адміністрації.

Для забезпечення житлових прав внутрішньо переміщених осіб Новопсковської громади, розпорядженням №15-о від 22.11.2022 року затверджено «Програму забезпечення житлових прав внутрішньо переміщених осіб Новопсковської громади на 2022 – 2024 роки» (в редакції затвердженій розпорядженнями начальника Новопсковської СВА № 90-о від 24.05.2023 року та  № 233-о від 19.10.2023 року).

Фото без описуЗ метою реалізації заходів цієї Програми підписаний Меморандум про партнерство між Бородянською селищною радою Київської області та Новопсковською селищною військовою адміністрацією. Предметом Меморандуму є взаємодія сторін   стосовно надання необхідної допомоги щодо забезпечення тимчасовим житлом внутрішньо переміщених осіб Новопсковської селищної територіальної громади в модульному містечку смт Бородянка Київської області. На офіційних сторінках Новопсковської СВА в Facebook, Telegram каналі, вайбер-спільнотах постійно розміщується інформація щодо наявних місць тимчасового проживання. Відповідно до заявок, отриманих Новопсковською СВА від внутрішньо переміщених осіб у 2023 році 7 родин (12 осіб) були забезпечені тимчасовим житлом в модульному містечку, яке знаходиться в смт Бородянка Київської області. Станом на 01.01.2024 -  5 родин (9 осіб) проживають в модульному містечку.

Фото без описуТакож між Новопсковською селищною військовою адміністрацією та Яблунівською селищною радою 01.05.2023 року підписано договір оренди нежитлового приміщення, яке розташовано за адресою: Івано- Франківська область, Косівський район, с.Середній Березів, вул.Царинки, буд. 2А, для забезпечення тимчасовим житлом (місцем тимчасового перебування) 20 внутрішньо переміщених осіб з Луганщини за умови оплати внутрішньо переміщеними особами вартості комунальних послуг та укладання Договору на таке проживання (згідно Правил розміщення, затверджених розпорядженням від 31.08.2023 №180-о).

З метою покращення умов тимчасового проживання ВПО в цьому приміщенні було налагоджено співпрацю з Міжнародною організацією з міграції (МОМ), зроблено ремонт приміщення. Також досягнуто домовленість з БО «Восток СОС» по облаштуванню цього приміщення меблями та побутовою технікою на 723,5 тис.  грн.

Розпорядженням від 12.09.2023 №188-о створено робочу групу з питань забезпечення діяльності місця тимчасового перебування (проживання) внутрішньо переміщених осіб з Луганської області організованих Новопсковською селищною військовою адміністрацією, затверджено її склад та Положення до неї. Центр тимчасового проживання ВПО з Луганщини утворено завдяки співпраці Новопсковської селищної військової адміністрації  та Сєвєродонецької районної військової адміністрації. Станом на 01.01.2024 року в МТП проживають 10 внутрішньо переміщених осіб з Луганської області, найближчим часом планується поселення ще 10 внутрішньо переміщених осіб.

Опікується напрямком підтримки ВПО відділ соціального захисту населення Новопсковської селищної ради.

Фото без опису

Робота в координаційних центрах з підтримки ВПО Луганської області

В м. Івано-Франківськ працює Координаційний центр надання допомоги ВПО з Луганської області. Посадові особи Новопсковської селищної ради входять до робочої групи по забезпеченню діяльності Координаційного центру допомоги внутрішньо переміщених осіб. В центрі надаються послуги психологічної, правової, медичної допомоги,  а також консультації Луганського обласного центру зайнятості.

Центром надання допомоги ВПО з Луганщини в м. Івано-Франківськ обслуговується 2773 особи з числа ВПО. Ним опікується Новопсковська СВА і Сєвєродонецька МВА.

 

Фото без описуЗа звітний період в Центрі організовано надання  наступних послуг:

- медична допомога (прийом сімейного лікаря, лікаря-отоларинголога, лікаря-ортопеда-травматолога, ендокринолога, терапевта, видача ліків, направлення до вузькопрофільних спеціалістів) – 953 консультації.

- правова допомога з усіх питань (при необхідності - юридичне супроводження в органах, установах та організаціях на безоплатних умовах) – 176 осіб отримали консультацію;

- прийом фахівця Центру занятості (отримання/поновлення статусу безробітного та виплат допомоги по безробіттю, сприяння в пошуку роботи, надання роботодавцям компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування ВПО) – 274 особи отримали консультацію;

- спеціалістом ГУ ПФУ надано 42 консультації.

Фото без описуОрганізовано відділене робоче місце адміністратора ЦНАП Новопсковської селищної ради (прийом заяв на пошкоджене майно, послуги з реєстрації місця проживання, послуги , суб'єктом надання яких є Мінветеранів, консультування з усіх видів адміністративних послуг кожної п'ятниці). Кількість осіб, які звернулися за консультацією – 60.

Запроваджено Бібліотечний пункт (наявний книжковий фонд, який складається з художньої, історичної, дитячої та іншої літератури) та «Буккросинг» (художня література українських письменників).

Проведено дозвіллєві заходи спортивного та культурного спрямування. Видано безкоштовно для ВПО у Франківську 639 квитків на концерти, стендапи та циркові шоу. Проведені спортивні заходи «Руханка» для дітей 10-14 років (фізичні вправи, гімнастика), працюють спортивні гуртки, які організовані спільно з Центром професійних єдиноборств «Бескид» - йога для дорослих та йога для дітей.

Фото без описуПроведено тиждень розваг для дітей віком 10-14 років із Луганської області; ряд розважальних заходів (відвідування канатного парку, кіно, екскурсії містом, створення графіті, зайняття у Гончаренко центр за темами «Як стати лідером» та «Критичне мислення», проведення арт-терапевтичного заняття «Моя супер сила» для дітей ВПО). Організовано майстер – класи для дітей різних вікових категорій (виготовлення фоторамки з фетру, вітальних листівок,  ляльки-мотанки для воїнів ТрО,  букетів квітів з паперу, броші «Соняшник», оберегу «Підкова», прикрас для волосся, новорічного підсвічника, ялинкової прикраси «Сніжинка» у техніці квілінг. Проведено тиждень розваг для дітей (похід в кіно; поїздка до «ДіноПарку», селище Поляниця, Івано-Франківська область; похід у розважальний центр «ЧубіБум» м. Івано-Франківськ; поїздка до Галицького замку та Галицького національного природничого парку; товариський футбольний матч «Єднання» між дітьми ВПО з Луганщини та молодшими спортсменами Професійний центр єдиноборств «Бескід»; екскурсія-подорож Карпатським трамвайчиком на території Долинського району Івано-Франківської області в смт Вигода.

         Фото без опису За підтримки міжнародної благодійної організації Terre des hommes в рамках проекту «Освітній куточок» проведено освітні  заходи на тему: «Вчимося співпрацювати», «Знайомство з емоціями», «Позитивне батьківство». Проведені перегляди мультфільмів для діток.

Видано гуманітарної допомоги: від БФ «Восток СОС» 500 сімейних наборів (продукти та гігієна) та 50 наборів для дітей до 3-х років ( гігієна та продукти); від фонду Р. Ахметова -  3100 продуктових наборів; від МОМ - 660 наборів посуду, 1637 комплектів постільної білизни та ковдр; 820 матраців, 627 сімейних гігієнічних наборів; від Луганської ОДА - 6352 продуктових набори; від Міжнародної гуманітарної організації Corus International – 171 шкільний набір.

У координаційному центрі для ВПО Луганщини в м. Чернівці, роботу якого координують Сєвєродонецька районна військова адміністрація та Шульгинська сільська військова адміністрація, працює начальник відділу Служба в справах дітей Новопсковської селищної ради (консультує ВПО з приводу отримання статусу дитини, постраждалої внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів та питань що стосуються роботи служби).

Фото без описуВ Харкові на базі гуманітарного хабу Нижньодуванської СВА  працюють  працівники соціальної сфери (2 одиниці) психолог і перукар КУ "Новопсковський центр надання соціальних послуг". Перукар надає безоплатні послуги ВПО з Луганської області з понеділка по п'ятницю.

За 2023 рік 157 внутрішньо переміщених осіб отримали послуги перукаря (надано 467 послуг); 34 внутрішньо переміщеним особам надана  консультативно-психологічна допомога (надано 472 послуги: онлайн – 362 послуги, офлайн – 110 послуг); 127 внутрішньо переміщеним особам надано послугу інформування; 310 внутрішньо переміщеним особам надано послугу  консультування. 

В координаційному центрі  в м. Черкаси  до 01.12.2023 р. працювало  відділене робоче місце адміністратора ЦНАП Новопсковської селищної ради (прийом заяв на пошкоджене майно, послуги з реєстрації місця проживання, послуги, суб'єктом надання яких є Мінветеранів, консультування з усіх видів адміністративних послуг кожної п'ятниці). Кількість осіб, які звернулися за консультацією – 115. Координує роботу даного Центру Попаснянська МВА.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь