Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Перші кроки майбутньої співпраці між Новопсковською громадою та фінським містом Еенекоскі

Дата: 31.01.2024 15:57
Кількість переглядів: 185

Фото без опису29 січня 2024 року Микола Старцев,  начальник Новопсковської селищної військової адміністрації Старобільського району Луганської області мав першу онлайн зустріч з Матті Туононен, очільником міста Еенекоскі, Фінляндія (Äänekoski, Finland).

Мета даного заходу – знайомство та обговорення перших  спільних кроків.

«З перших днів повномасштабного вторгнення Російської Федерації ми прийняли біженців з України. Ми їм допомагали і будемо допомагати. У нашому місті близько 300 українців, 10% з них - жителі Новопсковської громади, новопсковчани – велика діаспора. Усі війни колись закінчуються, і людство продовжує розвиватися. Я сподіваюся, що найближчим часом Україна стане повноправним членом Європейського Союзу і що Україна буде відбудована. Країна стане ще кращою, і ЄС тут допоможе», - наголосив Матті Туононен.

Микола Старцев на початку зустрічі подякував меру та жителям  міста Еенекоскі за допомогу й підтримку українських біженців, зокрема людей, які вимушені були покинути рідну Новопсковщину через повномасштабне вторгнення російського окупанта. Україна і Фінляндія мають спільного агресивного сусіда - росію, яка напала на Фінляндію  в 1939-1940 роках. Тому фінський народ добре розуміє українців.  Микола Стефанович презентував Новопсковську громаду, розповів про своє бачення майбутньої співробітництва. Оскільки зараз територія громади в тимчасовій окупації домовилися розпочати співпрацю з організації ознайомчих візитів новопсковських освітян, які зараз перебувають в Еенекоскі.

«Ми - перша створена в Україні об’єднана територіальна громада, яка з липня 2015 року активно розбудовувала свою інфраструктуру, створювала сучасні умови для навчання й розвитку дітей, вигравала міжнародні гранти, впроваджувала інновації та не втомлювалася креативити аби згуртувати мешканців навколо розвитку рідного краю. З 24 лютого 2022 року жителі громади борються за свободу увесь час. Частина долучилася до Збройних Сил України, частина брала участь в мирних акціях під українськими прапорами, поки на них не  відкрили вогонь озброєні окупанти… Замість поневолення, тисячі новопсковчан тепер розкидані по світу, але залишаються єдиним спільним фронтом. Вони навчаються та отримують досвід, який стане важливим для  відновлення громади після звільнення їхньої території. З перших днів окупації новопсковської землі російські окупанти активно вивозити комунальну техніку та обладнання зі шкіл та лікарень, при цьому на територію завозили тонни пропагандистської літератури… Ми розуміємо, що після того як окупанта проженемо з наших земель і колаборанти, які пішли на співпрацю з ним повтікають чи отримають покарання - ми матимемо дефіцит кадрів у сфері освіти. Не зважаючи на це, ми маємо бути готовими до оперативного відновлення освітнього процесу. Радіємо з того, що є  вчителі, які готові працювати та розвиватися, навчати інших. Тому професійний розвиток освітян є вкрай важливим.» - наголосив Микола Старцев.

Під час зустрічі було обговорено варіанти подальшої співпраці за напрямками фізична культура та культурний обмін. Тож, далі буде…

 

Пропонуємо ознайомитися з матеріалами, які було презентовано майбутнім побратимам з Фінляндії:

Презентація

Відео знайомство з Новопсковською громадою

Мікс виступів учнів Новопсковської школи мистецтв


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь