Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Голова Новопсковської ОТГ Вадим Гаєв: «Моя мрія - запровадити у Новопскові передові стандарти європейської інфраструктури»

Дата: 04.08.2017 23:22
Кількість переглядів: 1097

Такий вже у нас характер – якщо хочемо одержувати зарплату, то щоб вона була зразу і обов’язково високою, посаду – з високим щаблем, бажано, хоч і без водія, але з службовим автомобілем, перемін – негайних. Та й ще чимало чого ми хочемо від сьогоднішнього життя, але так не буває… Для досягнення будь-якої мети доводиться чимало потопати ногами, попрацювати головою та руками. І це важливо саме тому, коли ставиш перед собою якусь важливу життєву мету, ціль і прагнеш її досягти, докладаєш багато зусиль. Щоб потім, від цих потуг, одержати і радість, і задоволення, і повагу від людей. Про все це, і не тільки про це, ми говорили з Вадимом Вікторовичем Гаєвим. У його службовому кабінеті є стенд, де розписані програми розвитку громади, ступінь їх готовності з різноманітних напрямків з деталізацією, креативністю, важливістю…

*              *           *

- Доброго дня, Вадиме Вікторовичу.

- Добрий день.

 

- Знаю, що Новопсковська об’єднана територіальна громада була створена не в числі перших громад, а саме – перша ОТГ в Україні. Ще при головуванні вашого попередника - селищного голови О.О. Бондаря. Це щось та говорить. Правда, цей процес у районі  з різних причин загальмувався. На сьогодні лідерами в Україні по створенню ОТГ стали Дніпропетровська та Тернопільська області. І все ж, минуло два роки з дня створення громади. Цю подію широко відмітили керівництво, активісти, громада разом з її жителями. Які можна підбити, сказав би, проміжкові підсумки? Що довелося зробити позитивного, а що залишилося у негативі?

- Так, дійсно, наша ОТГ була створена першою в Україні 13 липня 2015 року, коли були прийняті рішення Новопсковською селищною та Осинівською сільською радами про об’єднання і створення Новопсковської ОТГ. Але хотів би почати з успіхів чужих громад.

Я багато спілкуюся з керівниками різних ОТГ у багатьох областях України, беру участь у різноманітних семінарах, практикумах, форумах з децентралізації влади, навчався в Академії лідерства від Ради Європи і, що характерно, – більшість таких невеличких громад розташовані на окраїнах від районних центрів і, що характерно, - вони дуже успішні. Так, вони віддалені від центру, але за 1,5 року у цих громадах вирішені питання з первинної медицини, створили центри з надання адміністративних послуг. Успішні громади закрили питання по освіті. Мене це вразило.

 

- Але це там…

- Ось я саме і підійшов до питання – а що ж у нас? Так, ви правильно підмітили, що процес створення ОТГ у нашому районі суттєво загальмувався. Відверто говорячи, я не розумію сільські ради (не кажу про сільських голів, депутатів), їх жителів, які не йдуть по шляху децентралізації влади. Хіба не видно ті суттєві переваги, навіть з прикладу нашої ОТГ, що це майбутнє.

Повільно, але зміни відбуваються у селах Осинове, Макартетине, яке, найвіддаленіше у межах нашої громади. І переваги нашого об’єднання люди відчувають вже сьогодні. Це і поліпшення вуличного освітлення, і благоустрій, і приведення у належний стан цвинтарів. Тільки минулого року було полагоджено доріг у с.Осинове на 1 млн.грн., а у поточному році ще на суму близько 1 млн.грн. А у с.Макартетине у цьому році на капітальний ремонт дороги по вул.Тихонівська витрачено 1,5 млн.грн. І люди це бачать, а головне, інколи навіть дивуються, якими ударними темпами це робиться. Але разом з тим, хотілося б сказати чесно, що чимало повноважень ми на себе ще не взяли. Громаді не передані загальноосвітні заклади (з різних причин), що не дозволило провести у них ремонти. На останній сесії громади прийнято рішення по створенню центру з надання адміністративних послуг.

 

- Вадиме Вікторовичу, які досягнення ви могли б внести у свою трудову копилку?

- Скажу не про себе, а про те, що НАМ вдалося зробити – це, перш за все, структурні зміни. Чимало було зроблено по капітальному ремонту дитячих садків: перекрито дахи, утеплено і значно поліпшено зовнішній вигляд будівель. Ці дошкільні заклади стали енергоефективними. І ремонтні роботи у деяких дошкільних закладах ведуться і сьогодні.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Ви чимало часу проводите у відрядженнях, буваєте у різних куточках нашої країни. Ми, навіть, з вами якось зустрілися в одному потязі, куди ви їхали до Вінниці. Багато спілкуєтесь з різними людьми, посадовими особами. Про що ви говорите, які проблеми порушуєте?

- Найголовніші питання, які ми порушуємо, це – зміни в інфраструктурі, як залучити до реформ жителів громади, до прийняття рішень через певні програми, виконання бюджету. А у нашій громаді проживає понад 12 тисяч жителів, які проживають у Новопскові і п’яти селах – Осинове, Макартетине, Тев’яшеве, Ікове та Хворостяне…

- До речі, у села громади, разом з створенням ОТГ, запроваджено і посаду старости. Як їм працюється на місцях?

- Вперше у нашій країні для об’єднаних громад була запропонована така управлінська інституція як староста села. Діють вони на підставі закону України «Про місцеве самоврядування», а також Положення про старосту нашої ОТГ, затвердженого на сесії. Вони  проживають безпосередньо у селі, наділені певними повноваженнями, у них є печатка. Всі важливі життєві питання староста вирішує разом з сільчанами на місці. Такі старости є у с.Макартетине і с.Осинове.

 

- Який власний досвід ви здобули особисто не тільки для себе, а й для ОТГ?

- Перш за все, це люди, а також спілкування з різними категоріями населення, керівниками, аж до Прем’єр-міністра України. А все це вкупі: і досвід, і наука, і психологія, і доброта, і злість. Всього вистачає. Скажу відверто, навантаження дуже велике. На плечі лягло стільки, що і порахувати складно. Буває важко, буває дуже важко. Але коли бачиш результати роботи, напливає хвиля радості. Чимало часу, особливо у першому кварталі поточного року, було потрачено на всіляку паперову тяганину - планування, підготовку різноманітної проектно-кошторисної документації тощо. Але й від цього, коли бачиш, що й папери «розмовляють» і дають результат, – відчуваєш емоційний підйом, радість.

- Що б ви хотіли реформувати в ОТГ у першу чергу?

- (Задумується). В першу чергу необхідно терміново реформувати нашу районну медицину. Те, що пропонує держава по реформуванню охорони здоров’я ми, безумовно, будемо виконувати, але й нам, нашій громаді, необхідно серйозно долучитися до того, щоб нашу центральну районну лікарню зробити, як мінімум, зразковою. Тому що внутрішній стан лікарні, відділень, палат, м’яко кажучи, плачевний. Сказати, що я знаю, як це зробити, - ні, але у мене є, по-перше, бажання, деякі ідеї, по-друге, і найголовніше, - буду покладатися виключно на фахівців, професіоналів. Але реформувати необхідно!

Далі. Наша освіта, бо там навчається наше майбутнє, наша надія і наша зміна. Як ми підготуємо наших дітей до вузів, коледжів, професійно-технічних училищ, - запорука майбутнього успіху. І це не пишномовні слова. Бо знання сьогодні дуже і дуже затребувані. Це креативно.

 

- Скажіть, будь ласка, Вадиме Вікторовичу, а які у вас стосунки з керівництвом РДА і районною радою? Нещодавно по телебаченню ЛОТ виступала виконавчий директор Луганського регіонального відділення Асоціації міст України  Наталія Бойко, яка жорстко покритикувала керівників нашої райдержадміністрації та районної ради, які не тільки не долучаються до створення ОТГ у районі, а ще палиці вставляють у колеса…

- Я б не сказав, що у нас стосунки неприязні. Часто спілкуюся з головою райдержадмінстрації С.Бєліком, телефонуємо один до одного, вирішуємо нагальні поточні питання, але є проблема, яка мене і хвилює, і дивує, це – передача шкіл, які знаходяться на території ОТГ, до нашого відома. Начебто є порозуміння, але немає жодних конкретних дій. З нашого боку зроблено все необхідне: підготовлено звернення до голови районної ради Б.Лебедєва, виділено кошти на ремонт і підготовку шкіл до нового навчального року. А це п’ять шкіл, перерахую: Новопсковська та Газопроводська загальноосвітні, в селах Осинове-І та Осинове-ІІ і у с.Макартетине. Всі вони забезпечуються виключно за кошти нашої ОТГ. Навіть Макартетинська малокомплектна школа, де навчається 16 дітей повністю, а це близько 800 тис.грн. на рік, забезпечується з бюджету нашої громади.

 

- Хотілося б торкнутися питання грантів. Чи бере участь ваша громада у тому, щоб залучити хоча б і невеликі, та все ж інвестиції, які б підтримали ту чи іншу програму…

- Гранти самі по собі не приходять. Необхідно готувати серйозні аналітичні проекти. Це не риба, яку тобі дають, а необхідна гарна вудка, щоб цю рибу спіймати на гачок. Над такими програмами ми працюємо.

Наприклад, ми підготували програму і вона вже на виході на грант ООН по створенню у нас центру по наданню адміністративних послуг. Розташовуватись він буде у селищному будинку культури. Частину коштів на роботу цього центру буде виділено з бюджету громади, а 1 млн.800 тис.грн. – з програми ООН. Погодьтеся, це вже серйозно. Звісно, ці кошти будуть виділені на громадську організацію, яка у свою чергу буде фінансово забезпечувати роботу центру. Але селищна рада як бенефіціарій візьме на баланс цей центр з надання адмінпослуг і він віллється як структурний підрозділ нашої громади.

Далі. Ми недавно також виграли проект з «Агросільрозвитком», який буде працювати на об’єднану громаду.

 

- Ми плавно, від грантів підійшли до фінансів, бюджету ОТГ. Від яких надходжень формується бюджет вашої громади? Прем’єр-міністр України В.Гройсман нещодавно заявив, цитую: «Бюджети місцевих громад за рік збільшилися на 100 млрд.грн».

- Щоб не обтяжувати читача цифрами (про це ми поговоримо у наступному матеріалі – авт.) скажу коротко. Джерела, з яких отримано найбільші надходження по загальному фонду до селищного бюджету - це податок на доходи від фізичних осіб, плата за землю, акцизний податок (алкоголь, тютюнові вироби), є також податок на майно та єдиний податок. Основні платники податків і зборів до селищного бюджету є також УМГ «Харківтрансгаз», ТОВ «ЛЕО» та СТОВ АФ «Закотненська».

Часто-густо від людей можна почути (бо фінанси, а це гроші!), що, мовляв, там нічого не змінилося, бюджети як були, так і залишилися з дірками. Ні! Все серйозно змінилося. І сьогодні жителі громади зацікавлені у тому, як витрачаються бюджетні кошти чи надходять інвестиції, і чи відкриваються нові робочі місця. Громада зацікавлена у легалізації трудових відносин, чесній сплаті акцизів. Якщо будь-яка ОТГ хоче розвиватися, вона повинна тісно співробітничати з місцевим бізнесом і навпаки. Зараз кожен громадянин нашого району, житель громади може зайти на електронні сервіси селищної ради і поцікавитись, як, куди і скільки витрачено коштів за програмами. До копійки! Кожна платіжка фіксується. Це говорить про нашу фінансову відкритість і публічність.

 

- На нещодавній нараді з питань децентралізації влади у м.Тернополі голова Уряду наголосив: «Дуже важливо, щоб створена громада була самодостатньою – і по території і по кількісному складу. Тоді будуть мати достатньо коштів, повноважень, щоб будувати якісні послуги в освіті, охороні здоров’я, сформувати якісну інфраструктуру, зробити інвестиції в культуру, місцевий економічний розвиток. Процес об’єднання має пришвидшитися, але тільки шляхом діалогу, роз’яснення, дискусії і переконання. Добровільне об’єднання не знищує самобутність села, натомість дозволяє забезпечити зростання бюджетів. Ви побачите одразу результати».

І далі голова Уряду повідомив також, що наразі готується рішення про оцінку управління регіонами з огляду формування територіальних громад і підтримав пропозицію надання соціальної субвенції об’єднаним територіальним громадам, здатним ефективно використовувати ресурс. Виходячи з цього, моє запитання: на які програми, куди б ви витратити (якщо, безумовно, така субвенція надійде) ці кошти у першу чергу?

- Було б непогано, якби така субвенція надійшла. Переконаний, громада б найшла, куди і як ефективніше використати ці кошти. Скажу про ті субвенції, які надійшли у громаду раніше. Ми придбали новий сміттєвоз, направили кошти на ремонт дитячих садків «Світлячок» та «Теремок», а також ремонт трьох фельдшерсько-акушерських пунктів у селах громади. Була використана також субвенція і на ремонт, утеплення селищного Будинку культури.

 

- Хотілося б торкнутися ще одного важливого питання – кадрів. Для будь-якого керівника, для будь-якої новації – питання добору кваліфікованих кадрів – найголовніше. Які у цьому питанні позитиви, негативи…

- Працюємо кожного дня. Мене критикують з цього питання, мовляв, роздуваємо штати і т.д. Але це не так, наша громада увійшла у 20-у ОТГ в країні, де найменші витрати на утримання апаратного штату громади. Оголошуємо конкурси на заміщення вакантних посад, ось тільки бажаючих мало або взагалі немає. Такий приклад, ми двічі оголошували конкурс на секторальну посаду – завідуючий відділом освіти, але бажаючих не було. Довелося оголошувати конкурс втретє. Чекаємо заяв, пропозицій. Сподіваюсь, що посаду очолить достойна людина, а обсяг роботи там колосальний.

 

- Вадиме Вікторовичу, що вами рухає, який від цього одержуєте позитив?

- Знаєте, десь приблизно з 2008 року відвідав чимало європейських країн, у Польщі, наприклад, був чотири рази. І коли туди приїжджаю, бачу, як там живуть люди, і вони не розумніші від нас, а живуть краще.

Моя мрія зробити наш рідний Новопсков теж красивим, з сучасними європейськими стандартами інфраструктури. У нас чудовий і багатющий край, роботящі люди. Останнього разу, коли був у Польщі, на Конгресі з питань децентралізації влади, бачив, як управляють, живуть гміни, воєводства. Як там ремонтують дороги, поліпшують сільську інфраструктуру. До речі, у них теж з цим були проблеми, і завдяки наполегливій роботі цей дуже важливий напрямок у житті малих сіл поляки підняли лише за останні 8-10 років. Хочу підняти якість життя нашого населення, ось що мене рухає. Ось подивіться на сусідні російські Ровеньки, де чимало зроблено для місцевого населення. І це все нам «у пику», бо ми, мовляв, кращі за вас, «хохлів». Я говорив з віце-прем’єром Г.Зубковим з цих та інших питань, прохав його приїхати у наш край, взагалі на Луганщину, і оцінити масштаби нашого відставання. Обіцяв. Чекатимемо.

І ще. Хочу звернутися до розумної, активної, креативної молоді та і взагалі до всіх бажаючих – долучайтеся до розбудови нашої об’єднаної територіальної громади! Настав цікавий час. Роботи вистачить всім.

 

- Дякую, Вадиме Вікторовичу, за інтерв’ю.

- Дякую і вам.

Інтерв’ю записав В.А. Пойдін

"Новопсковщина",  №31, від 3 серпня 2017р.

Рубрика "Децентралізація влади"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь