Новопсковська селищна військова адміністрація

Луганська область Старобільський район

Заайдарівська громада обговорює питання приєднання до Новопсковської ОТГ

Дата: 22.10.2017 23:28
Кількість переглядів: 1105

Фото без опису19 вересня поточного року депутати Новопсковської селищної ради прийняли рішення №30/22 «Про пропозицію щодо ініціювання приєднання територіальних громад», в якому запропонували ініціювати добровільне приєднання територіальним громадам Риб’янцівської, Новорозсошанської, Заайдарівської, Рогівської та Закотненської сільських рад до Новопсковської селищної територіальної громади. Дане рішення було направлено всім зазначеним радам.

Крім того, три громадські організації, які працюють на території Новопсковського району, звернулися до сільських рад з пропозицією проведення консультацій з громадськістю щодо пропозиції Новопсковської селищної  ради про ініціювання приєднання територіальних громад до Новопсковської селищної територіальної громади.

20 жовтня 2017 року це питання було внесене до порядку денного чергової сесії Заайдарівської сільської ради. На сесії були присутні жителі села Заайдарівка,  представники громадських організацій, депутати Новопсковської районної ради. Аби отримати інформацію "з перших вуст" запросили голову Новопсковської громади.

Фото без описуНовопсковський селищний голова Вадим Гаєв на початку свого виступу акцентував увагу присутніх на тому, що реформа децентралізації в державі визначена пріоритетною. Її результати – це обсяги реалізованих проектів ОТГ по всій території України. Громади отримують ресурс і право самим ним розпоряджатися. Об’єднання дає значні переваги і не скористатися ними – це буде неправильно. Однак, не всі знають про ці переваги об’єднання - має місце непоінформованість населення.

Наприклад, в 2016 році об’єднані громади отримали найбільшу інфраструктурну субвенцію на свій розвиток, в 2017 році таких коштів виділено менше (бо об’єднаних громад в Україні стає все більше). Села, які ще вагаються, втрачають час і можливості. Оскільки розмір цієї субвенції залежить від чисельності саме сільського населення. Крім того, при конкурсному відборі проектів від місцевих рад ОТГ мають більше шансів на перемогу, бо вони є в пріоритеті. Сьогодні в законодавстві відбулися зміни, ОТГ отримали можливість без перевиборів всієї ради доприєднати сусідні громади.

Далі голова Новопсковської ОТГ розповів про переваги об’єднання для кожного жителя Новопсковської громади: «Ви всі бачите на прикладі Новопскова, Осинове, Макартетине - які відбулися зміни. Не скажу, що за два роки ми вирішили всі проблеми. Дуже багато питань лишаються відкритими. Спільними зусиллями закрили проблеми по дитячим садочкам: їх утеплили, відремонтували приміщення, замінили харчоблоки. Значно покращили стан комунальних доріг як в Новопскові, так і в селах Осинове та Макартетине. За кошти ПРООН, ДФРР освітлюються всі населені пункти. В громаді будуються тротуари. Встановили сім дитячих майданчиків, за що часто мене критикують. Дуже радує, що кожен майданчик збирає біля себе дітвору, а жителі і гості громади мають де відпочити з дітьми. Всі об’єкти, які є у власності громади ми вже відремонтували, до кінця року завершуємо утеплювати й ремонтувати ФАПи. Далі пріоритетом у нас є школи, оскільки діти - наше майбутнє. Є певні «непорозуміння», які не дають нам поки що витрачати отримані кошти на покращення умов для школярів. Зараз працюємо над вирішенням цього питання».

Фото без описуКожен з присутніх на сесії зміг задати хвилюючі його питання, отримати на них відповіді, висловити свою особисту позицію. Підсумком обговорення питання стало те, що депутати Заайдарівської сільської ради затвердили Порядок проведення громадських обговорень з питань добровільного об’єднання територіальних громад і склад відповідної робочої групи, також призначили дату, час та місце проведення громадських обговорень.

Збори жителів села Заайдарівки з питань добровільного об’єднання заплановано провести 27 жовтня 2017 року о 16.00 годині в Заайдарівському сільському будинку культури. Організатори запрошують жителів Новопсковської громади поділитися досвідом децентралізації та позитивними історіями ОТГ.

 

Використані фотоматеріали https://www.facebook.com/tatyana.solovjova.1


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь